Varaava takka

Varaavan takan perusperiaate on yksinkertainen: puuta polttamalla syntynyt lämpö kerätään takan tiili- tai kivimassaan, josta se luovuttaa lämpöä hitaasti, tasaisesti ja pitkään. Tämä on olennaisin ero verrattuna esimerkiksi kiertoilmatakkoihin ja kamiinoihin, jotka luovuttavat lämpöä vain sen aikaa, kun niitä lämmitetään. Varaavaa takkaa tulee lämmittää säännöllisesti ilman, että se pääsee välillä kylmenemään, jos siitä haluaa parhaat tehot irti.

Kehittynyt polttotekniikka alentaa lämmityskustannuksia

Nykyaikaisissa varaavissa takoissa on kehittynyt polttotekniikka, jonka ansiosta puu palaa takan pesässä pitkään ja puhtaasti. Isonkin tilan lämmittää paljon aiempaa pienemmällä puumäärällä ja lisäbonuksena päästöt ovat olemattomia. Tulisijan koosta ja painosta riippuen parin tunnin lämmityksellä saadaan koko tilaan levittyvää pehmeää säteilylämpöä jopa pariksi vuorokaudeksi. Mitä painavampi tulisija, sitä pitempään se luovuttaa lämpöä ja pitää yllä haluttua huonelämpötilaa.

Varaava takka on tehokas lämmityslaskun pienentäjä ja energiaomavaraisuuden lisääjä. Tutkimusten mukaan sillä voidaan kattaa jopa puolet kodin energiantarpeesta. Se toki riippuu tulisijan ominaisuuksien lisäksi lämmitettävästä tilasta, rakennuksen koosta ja energiatehokkuudesta sekä tietysti halutusta huonelämpötilasta. Sähkökatkoksen aikaan varaava tulisija pelastaa tilanteen ja tuo turvaa elämiseen.

Vakituisesti asutussa rakennuksessa hyöty on suurin

Varaava takka sopii luontevimmin vakituisesti asuttuun taloon tai vapaa-ajanasuntoon, jossa vietetään pitempiä aikoja. Useimmiten se valitaan toimimaan osana lämmitysjärjestelmää esimerkiksi maalämmön tai ilmalämpöpumpun kanssa. Vanhassa, heikommin eristetyssä talossa sillä voidaan paikata lämpö­hävikkiä, mutta varaava takka sopii mainiosti myös matalaenergiataloihin. Lämmöntuottoa voi säädellä kerralla poltettavan puun määrällä ja polttosyklillä.

Ota suunnittelussa huomioon

Takan pintalämpötila on huomattavasti kiertoilmatakkojen ja kamiinoiden pintalämpötilaa alhaisempi. Tämä vaikuttaa sekä suojaetäisyyksiin, asumismukavuuteen että turvallisuuteen. Takan voi myös pinnoittaa erilaisilla pinnoitteilla tai laatoilla tai vaikkapa rapata. Nykyään joissain malleissa on myös isot lasiluukut tunnelmointia varten.

Varaava takka voi olla kooltaan aika massiivinenkin – joka tapauksessa se on kiertoilmatakkaa painavampi. Tästä seuraa se, että ne on aina asennettava vahvistetulle pohjalle. Kaikki 500 kiloa painavammat takat vaativat erilliset perustukset.

Takan hormiliitos voi olla takan päällä, sivulla tai takana. Korvausilma voidaan ottaa myös ulkoa, jolloin takka ei käytä palamisilmanaan huoneilmaa eikä näin häiritse ilmanvaihtoa.

Lupamääräykset vaihtelevat hiukan kunnittain, mutta periaate on se, että jos olet vaihtamassa takkaa vanhan tilalle, lupaa ei yleensä tarvita, mutta jos hankit uuden tulisijan, lupa tarvitaan. Uutta tulisijaa varten tarvitaan myös hormi ja niitä koskevat määräykset ovat varsin tiukkoja. Ota aina ensin yhteys kuntasi rakennusvalvontaan ja selvitä tilanne sekä takan että hormiston suhteen.

Lisätietoja valintaa helpottamaan löydät osto-oppaasta. Vertailussa käytettäviä termejä selvennetään täällä.