Ostajan opas – miten valitsen takan

Nykyaikaiset takat ovat sekä energiatehokkaita että ympäristöystävällisiä, mikä tarkoittaa, että ne tuottavat tehokkaasti lämpöä polttamalla puuta puhtaasti ja vähäpäästöisesti. Vanhaan takkaan verraten modernilla ympäristömerkityllä takalla säästät puumäärässä ja pienennät hiukkaspäästöjä.

Takalla luot tunnelmaa pimeisiin talvi-iltoihin. Samalla se tuo perusturvaa sähkökatkosten varalle. Kun myrsky tai tykkylumi katkaisee sähköt pitemmäksi aikaa, voit pitää ainakin osan taloasi lämpimänä tulisijan avulla. Ehkä myös laittaa sillä ruokaa. Kaikki muut lämmitysmuodot tarvitsevat sähköä, mikä usein unohtuu. Puuta polttamalla voit myös tasata sähkön kulutushuippuja erityisesti kylmimpään vuodenaikaan.

Takan valinnan vaikeus

Syitä takan hankkimiseen on monia. Yksi hakee tunnelmantuojaa, toinen varalämmitintä, kolmas haluaa säästää lämmityskustannuksissa. Malleja ja tyylejä löytyy laidasta laitaan joka ympäristöön, makuun ja tarpeeseen. Takkaa valitessa onkin tärkeää selvittää ensin itselleen, mitä siltä odottaa ja millaisia ominaisuuksia siltä tarvitaan. Silmää miellyttävän ulkonäön lisäksi valintaan vaikuttavat esimerkiksi tulisijan sijainti rakennuksessa, rakennuksen ominaisuudet, käyttötarkoitus ja teho-odotukset.

Pohtimalla vastauksia alla esitettyihin kysymyksiin, löydät toiveitasi vastaavat valintakriteerit. Mieti vielä mitä asioita arvostat eniten.  Jokaisella on oma tärkeysjärjestyksensä.

Mihin tarkoitukseen etsit takkaa?

Aivan ensimmäiseksi mieti mitä takalta haluat. Onko sen ensisijainen tarkoitus olla lämmönlähde vai tunnelman luoja? Haetko kustannussäästöjä lämmityskuluihin, turvaa sähkökatkojen varalle vai haluatko laittaa sillä ruokaa? Haluatko kenties tunnelmoida ja tuijotella tuleen? Modernin sisustuselementin? Todennäköisesti tulet käyttämään takkaasi useampaankin käyttötarkoitukseen, mutta mieti mikä on niistä tärkein.

Yksinkertaistaen sinun kannattaa valita varaava takka, jos haluat pitkään lämpöä luovuttavan tulisijan, ja kiertoilmatakka, jos haluat lämpöä nopeasti. On myös olemassa sekamuoto eli ns. puolivaraava takka, jossa on varaavan takan ja kiertoilmatakan parhaat puolet. Tämän tyypin tulisija varaa lämpöä joksikin aikaa ja alkaa antamaan sitä heti, kun tulet on sytytetty. Kevyttakat ja kamiinat luokitellaan kiertoilmatakoiksi.

Tunnelmaa hakeva haluaa usein tuijotella tuleen, jolloin tulisijassa on oltava iso lasiluukku. Niitä löytyy ensisijaisesti kiertoilmatakoista, mutta myös joistain varaavista takoista.

Millaiseen rakennukseen olet hankkimassa tulisijaa?

Rakennuksen ominaisuudet vaikuttavat myös takan valintaan. Oletko etsimässä takkaa uudis­rakennukseen, vanhaan taloon vai kenties mökille? Se, asutaanko talossa jatkuvasti vai onko se vain viikonloppukäytössä ja muulloin kylmillään, vaikuttaa takkatyypin valintaan. Vakituisesti asutuissa rakennuksissa varaavat takat ovat omimmillaan. Ne luovuttavat lämpöä pitkään ja pitävät huonelämmön tasaisen miellyttävänä. Tunnelmatakaksi taas sopii kiertoilmatakka.

Uudisrakennukseen tulevan tulisijan sijoittelu päätetään yleensä jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa, jolloin samalla ratkaistaan hormin paikka. Mieti takkaa valitessasi, miten takka oikealla tavalla täydentää valittua lämmitys­järjestelmää.

Uudessa hyvin eristetyssä talossa lämmöntarve on aina pienempi kuin vanhassa talossa. Mikäli valittu lämmitysjärjestelmä on nykyaikainen ja edullinen kuten maalämpö, haet takkaa todennäköisesti vain varalämmön lähteeksi tai tunnelmanluojaksi. Tällöin hyvä vaihtoehto on kiertoilmatakka. Talon rakennusmateriaalilla ei ole merkitystä takkatyypin tai mallin valintaan.

Vanhaan taloon tulisijaa hankittaessa lämmöntarve on useimmiten uudisrakennusta suurempi heikomman eristyksen takia. Myös lämmitysjärjestelmä saattaa olla vanhanaikainen ja kallis. Toisaalta säästömahdollisuudet lämmityskuluissa ovat melkoiset, kun vanhan takan päivittää uuteen ja energiatehokkaampaan.

Vanhaan taloon sopii useimmiten varaava takka, joka paikkaa talon lämpöhävikkiä osana lämmitys­järjestelmää – etenkin, jos tulisija on sijoitettu keskeiselle paikalle eikä esimerkiksi erilliseen takkahuoneeseen. Huomaa kuitenkin, että uuden hormin tai tulisijan asentaminen ovat aina luvanvaraisia toimenpiteitä. Vanhaan taloon rakennettaessa tulee ottaa huomioon myös rakenteiden kestävyys.

Mökkitakan ensisijainen tehtävä on useimmiten lämmittää kalsea mökki mahdollisimman nopeasti miellyttäväksi. Tähän tehtävään sopii kiertoilmatakka erinomaisesti. Se tuo myös tunnelmaa isojen lasiluukkujen ansiosta. Viikonloppukäytössä olevaan mökkiin kiertoilmatakka on ihanteellinen, mutta jos siellä viivytään pitkään ja takka on ainut lämmitysmuoto, kannattaa harkita myös varaavaa tulisijaa, joka pitää yhdellä lämmityksellä lämmön pitkään. Myös puolivaraavat takat sopivat erityisen hyvin loma-asuntoihin.

Millainen takanlämmittäjä olet?

Takan valintaan vaikuttaa myös se, miten usein haluat, voit tai aiot takkaa lämmittää. Vaikka periaatteessa haluaisit nauttia takan lämmöstä ja tunnelmasta joka talvipäivä, se ei ehkä ole sinulle mahdollista.

Varaava takka vaatii erilaista sitoutumista lämmittämiseen kuin kiertoilmatakka. Jotta siitä saisi hyödyn irti, sitä on lämmityskauden aikana lämmitettävä päivittäin tai vähintään joka toinen päivä – hieman riippuen takan ja tilan koosta. Jos varaava takka pääsee välillä jäähtymään kylmäksi, kestää tunteja ennen kuin se luovuttaa huoneeseen lämpöä.

Kiertoilmatakka saattaa sitä vastoin sopia sinulle paremmin, jos haluat lämmittää tulisijaasi vain silloin tällöin. Se alkaa luovuttaa lämpöä pian tulen sytyttämisen jälkeen.

Takan voi sijoittaa huoneessa joko seinälle, nurkkaan tai keskelle. Seinälle sijoitettu takka on keskeisellä paikalla ja luovuttaa hyvin lämpöä, nurkassa oleva tulisija ei riko ehjää seinäalaa ja saattaa säästää neliöitä. Keskelle lattiaa sijoitettuna takka toimii tilanjakajana ja mahdollistaa tulen ihailun molemmilta puolilta, mutta vaatii ympärilleen riittävästi avointa tilaa. Myös riittävä paloilman ja korvausilman saanti on varmistettava. Huomaa, että tulisija vaatii myös hormin, joka lähtee joko takan takaa tai päältä.

Takan sijoittelua miettiessäsi mieti myös mihin sijoitat polttopuut ja missä ne varastoidaan. Liian hankala reitti puuvajasta huoneeseen harmittaa joka kerta. Jos suunnittelet säilyttäväsi polttopuut takan vieressä puukorissa, huomaa, että sekin vaatii tilaa.

Kuinka suurta tilaa haluat takalla lämmittää?

Periaate on yksinkertainen: valitse lämmitettävään tilaan nähden oikean kokoinen tulisija. Liian pientä takkaa joutuu ylilämmittämään, jotta tilan saa lämpimäksi eikä se tee pidemmän päälle tulisijalle hyvää. Liian suuri takka taas lämmittää tilan helposti liian kuumaksi ja tukalaksi. Toisin kuin kiertoilmatakan on varaavan takan tuottaman lämmön määrää kuitenkin mahdollista säädellä poltettavan puun määrällä, vaikka tulisija olisikin tilaan nähden ylimitoitettu.

Tarvittavaa lämmitystehoa mietittäessä aloitetaan lämmitettävän tilan neliöistä ja kuutioista. Lämpö leviää vain avoimessa, yhtenäisessä tilassa. Huomaa, että myös huonekorkeus ja tilan muoto vaikuttavat lämmön jakautumiseen tilassa. Jos sijoitat tulisijan nurkkaan, lämpö leviää eri tavalla kuin jos tulisija on keskellä huonetta.  Tulisijan lämmitystehon riittävyyteen vaikuttaa moni muukin tekijä kuten rakennuksen perus­lämmitys­järjestelmä ja eristys, ilmanvaihto, ikkunoiden ja kylmien ulkoseinien koko.

Kunkin takan teknisissä tiedoissa kerrotaan viitteellinen neliöala, joka on hyvä lähtökohta. Käy mielessäsi läpi yllä mainittuja seikkoja ja joko plussaat tai miinustat lämmöntehon tarvetta. Päädyt todennäköisesti oikeaan lopputulokseen, mutta aina kannattaa myös keskustella asiasta vielä Jalotakan asiantuntijan kanssa. Joidenkin varaavien takkojen kohdalla on mahdollisuus lisätä korkeutta, jolloin myös lämmitys­teho, varaavuus ja hyötysuhde kasvavat.

Jokaisen tuotteen teknisistä tiedoista selviävät sekä energialuokka että päästötasot.
Terminologiasta löydät lisätietoa täältä.
Päästöistä lisätietoja Ympäristö-sivulta.

Rakenteellisista seikoista

Lattian kantavuus otetaan uusissa rakennuksissa huomioon jo suunnitteluvaiheessa, kun tiedetään mihin tulisija aiotaan sijoittaa. Sen sijaan remonttikohteissa asia pitää selvittää. Perustusten tulee kantaa tulisijan lisäksi hormiston ja palomuurin painot. Rakenteiden haitallinen lämpeneminen on kuitenkin estettävä. Erilliset perustukset takalle vaaditaan, jos sen paino on yli 500 kiloa. Sen sijaan kevyet kiertoilmatakat, kevyttakat ja kamiinat voidaan sijoittaa jopa puulattialle niiden keveyden ansiosta – toki alle on asennettava palamattomasta materiaalista suoja lattialle, esimerkiksi palonkestävä levy, kivilaatat tai lasi.

Suojaetäisyydet on tarkistettava ennen takan hankkimista ja asentamista. Ne vaihtelevat mallista riippuen paljonkin. Suojaetäisyys kertoo miten lähelle palavia materiaaleja kuten puuseinää tai sohvaa se voidaan sijoittaa.

Eduspelti tarvitaan suojaamaan lattiaa kipinöiltä ja lattialle pudonneilta kekäleiltä, mikäli lattiamateriaali on syttyvää. Eduspellin koon tulee olla vähintään 400 mm suojaluukun edessä ja 100 mm sivuille reunojen yli. Mikäli suojaluukkua ei ole, on suojapellin oltava vähintään 750 mm eteen ja 150 mm sivuille reunojen yli.

Korvausilma voidaan tuoda nykyaikaisiin takkoihin myös alapohjan kautta ulkoa suoraan takan alle, jolloin se ei käytä huoneilmaa. Takka tarvitsee yhden puukilon polttamiseen noin 10 kuutiota paloilmaa, joten korvausilman saantiin on kiinnitettävä huomiota erityisesti nykyaikaisissa tiiviissä taloissa.

Hormistolle on Suomen rakentamismääräyskokoelmassa asetettu tiukat määräykset. Jos takka asennetaan vanhaan hormistoon, sen paloturvallisuus ja sopivuus uudelle tulisijalle on syytä ensin tarkistaa. Hormi asennetaan tulisijasta ja sijoituspaikasta riippuen joko ylä-, ala- tai päältäliitoksella. Oikea hormin halkaisija on jo esivalittu kunkin tulisijan kohdalla, joten sitä sinun ei tarvitse miettiä. Huomaa, että korkeissa ja avoimissa tiloissa – etenkin jos tulisija sijoitetaan keskelle huonetta – hormi asennetaan aina tulisijan päälle, josta se nousee kohti kattoa ja muodostaa tulisijan kanssa kokonaisuuden.

Hormi-infoa

Puulämmityksellä säästöjä

VTT:n tekemän tutkimuksen mukaan varaavilla tulisijoilla lämmitettäessä saadaan suurin piirtein puolet rakennuksen tarvitsemasta lämpömäärästä. Toki se riippuu monesta tekijästä kuten tulisijan ominaisuuksista, rakennuksen koosta ja energiatehokkuudesta sekä asumis­tottumuksista. Vinkkejä löydät täältä.

Jos kyse on matalaenergiatalosta, kuluu puuta luonnollisesti vähemmän kuin vaikkapa rintamamies­talossa, mutta saavutettava hyöty on molemmissa samaa luokkaa. Poltetut puumäärät vaihtelivat tutkimuksessa passiivitalon 2,3 pinokuutiometristä heikosti eristetyn talon 14,1 p-m3 vuositasolla. Kiertoilmatakoissa vastaavat luvut olivat 0,6 p-m3 /vuosi ja 4,3 p-m3 /vuosi.

Päälämmitysmuotona taloissa on useimmiten joko suorasähkö, öljy tai maalämpö. Osassa on myös tulisija sekä lisälämmönlähteeksi asennettu ilmalämpöpumppu. Tulisijaa lämmitettäessä päälämmitysjärjestelmän tarvitsevaa sähköä tai öljyä säästyy. Sitä tarvitaan lähinnä käyttöveden lämmittämiseen.

Vuodesta 2018 alkaen varaavan uunin vuosihyötysuhteeksi voidaan Suomessa lukea 3000 kw/h. Toisin sanoen karkeasti laskien polttamalla pinokuution sekapuuta saa 1000 kWh lämpöenergiaa.

Sähkön ja öljyn kallistuessa ja hintojen vaihdellessa käy tulisijalla lämmittäminen yhä järkevämmäksi. Etenkin kylminä talvina voi saada puulämmityksellä merkittäviäkin säästöjä. Uuden tulisijan takaisinmaksuajan jälkeen sillä tuotetun energian hinta alenee vielä huomattavasti sähköllä tuotettuun energiaan verrattuna.

Lopuksi vielä tarvittavista luvista ja määräyksistä

Lupamääräykset vaihtelevat hiukan kunnittain, mutta periaate on se, että jos olet vaihtamassa takkaa vanhan tilalle, lupaa ei yleensä tarvita, mutta jos hankit uuden tulisijan, lupa tarvitaan. Uutta tulisijaa varten tarvitaan myös hormi ja niitä koskevat määräykset ovat varsin tiukkoja. Ota aina ensin yhteys kuntasi rakennusvalvontaan ja selvitä tilanne sekä takan että hormiston suhteen.