Kiertoilmatakka

Kiertoilmatakkojen periaate eroaa varaavista takoista siten, että niissä ei ole lainkaan varaavaa massaa. Sen sijaan kiertoilmatakka koostuu metallisesta sydämestä ja kuoresta, jonka materiaali vaihtelee. Konvektion eli ilmakierron avulla takka ottaa viileää huoneilmaa sisään takan alaosasta, lämmittää sen kuoren sisällä ja johtaa kuuman ilman takaisin huonetilaan. Ne antavat lämpöä nopeasti, kierrättävät ilman laajalle alueelle ja varastoivat talon rakenteisiin. Ilma siis kiertää takan sisäosien kautta – siitä nimi.

Palamisilmansäätöä ja puhdaspalotekniikkaa

Kiertoilmatakka alkaa luovuttaa lämpöä heti, kun tulet on sytytetty. Lämmön leviämistä voi tehostaa joihinkin malleihin lisävarusteena saatavalla puhaltimella. Lämpöelementin lisäämällä takka muuttuu puolivaraavaksi.

Palamisen tehoa kontrolloidaan ilmansaantia säätämällä. Tämä on kätevää silloin, kun lisälämmön tarve on pieni, mutta takkaa halutaan käyttää tunnelmantuojana. Isot lasiluukut tarjoavat komeat näkymät tuleen ja puhdaspalotekniikka pitää huolta siitä, että ikkunat pysyvät puhtaina.

Modernien kiertoilmatakkojen puunkulutus on varsin maltillista erityisesti, jos käytät sitä lähinnä tunnelmantuojana. Lisäksi kiertoilmatakkaa yleensä lämmitetään varaavaa takkaa harvemmin, joten vuositasolla pärjäät pienellä puumäärällä etkä tarvitse suurta puuvarastoa.

Tunnelmakäyttöön ja varalämmityslähteeksi

Kiertoilmatakka sopii nopeasti lämpenevänä erinomaisesti viikonloppukäytössä olevan mökin lämmitykseen. Useimmiten se valitaan tunnelmatakaksi uuteen taloon, jossa peruslämmitys on järjestetty tehokkaalla tavalla eikä haeta jatkuvaa lisälämmitystä. Takka tuo turvaa myös sähkökatkon ajaksi. Perinteisiä varaavia takkoja pienempänä kiertoilmatakka sopii myös pieniin tiloihin niin lämmönlähteeksi, tunnelmantuojaksi kuin komeaksi sisustuselementiksi.

Ota suunnittelussa huomioon

Kiertoilmatakka puhaltaa ulos hyvinkin kuumaa ilmaa, mikä kannattaa huomioida takan sijoituksessa. Takan voi myös kytkeä ilmalämmitysjärjestelmiin ja varaaviin lattialämmitys­järjestelmiin. Suuri ero varaaviin takkoihin nähden on kiertoilmatakan keveys, minkä ansiosta se voidaan asentaa lattialle ilman, että lattiarakenteita tarvitsee vahvistaa. Raja kulkee 500 kilossa. Joissain tapauksissa asennuksen voi tehdä jopa puulattialle, kunhan välissä on palamaton suoja. Pienikokoisimmat mallit eivät myöskään vaadi paljon lattiatilaa eivätkä hallitse huoneen sisustusta enempää kuin haluat.

Kiertoilmatakoille on ominaista monipuoliset räätälöintimahdollisuudet: erilaiset kannet, luukut, pinnoitteet ja lisävarusteet, joiden avulla takka sopeutetaan sekä sisustukseen että käyttötarkoitukseensa. Takkaan voi myös lisätä keittolevyn tai vuolukivisen lämpöhyllyn.

Lisätietoja valintaa helpottamaan löydät osto-oppaasta. Vertailussa käytettäviä termejä selvennetään täällä.