Terassikauden jatkovinkit

9.10.2020

Terassilla oleilussa on jotain rentoa, automaattisesti hitaampaa, on kuin lomalla olisi. Lasitetulle ja katetulle terassille asennettava pieni, tehokas kevyttakka pidentää terassikauden lähes ympärivuotiseksi ja tuo kotiin tunnelmallisen lisähuoneen. Etätöiden yleistyessä terassi voi olla myös mukava paikka työskentelylle. Kevyttakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua tulen sytyttämisestä ja luo välittömästi kodikkaan tunnelman.

Katetulle ja lasitetulle terassille

Takan voi toki asentaa mille tahansa terassille, mutta avoimella terassilla se tuo iloa lähinnä kesäaikaan eikä sään armoille kannata metalli- tai valurautakuorista takkaa edes asentaa.

Helpointa on asentaa takka lasituksen yhteydessä, mutta melkein mille tahansa terassille tulisijan voi asentaa jälkikäteenkin. Jos takan hormi halutaan johtaa ulos lasisen katon läpi, vaihdetaan kyseinen kattoelementti hormia varten. Katto on turvalasia, johon ei jälkikäteen voi reikää tehdä. Meiltä saa neuvoja suunnittelua varten. Huomaa, että kunnassasi takan ja hormin lisääminen saattaa vaatia rakennusluvan tai vähintään toimenpideluvan. Itse asennustyöstä selvitään useimmiten päivässä.

Millainen tulisija sopii parhaiten terassille

Terassin lämmitykseen sopivia tulisijoja on monenlaisia ja jokaisella omat vahvat puolensa. Yleensä pieni takka riittää lämmittämään koko tilan pienellä puumäärällä, joten isompi takka ei oikein tuo mitään etua.

Muurattava takka tai ylipäätään varaava takka luo miellyttävää lempeää lämpöä pitkään ilman, että puuta on jatkuvasti lisättävä. Terassilla, jossa yöllä – etenkin kylmänä vuodenaikana – lämpötila laskee lähelle nollaa tai miinusasteille, takan kivimassa varaa itseensä kylmyyttä. Seuraavana päivänä kestää melko pitkään ennen kuin takka alkaa luovuttaa lämpöä ilmatilaan. Takka saattaa myös haljeta suurien lämpötilaerojen takia.

Kevyttakat alkavat luovuttaa lämpöä nopeasti, jolloin muutaman kymmenen neliön terassi lämpenee varsin pian. Miinuspuolena on se, että takkaan on lisättävä puuta aika ajoin koko sen ajan, kun haluaa terassilla oleskella. Kevyttakoilla on kuitenkin kokoonsa nähden erittäin hyvä lämmitysteho, minkä vuoksi ne ovat erittäin suosittuja valintoja terassitakoiksi. Tyypiltään ne ovat kiertoilmatakkoja, jotka ottavat alakautta viileää ilmaa sisään, lämmittävät sen ja puhaltavat takaisin huonetilaan.

Terasseilla käytetään myös erityyppisiä kaasulämmittimiä, jotka tuovat nopeasti lämpöä tilaan. Miinuspuolena on se, että ne synnyttävät kosteutta, joka tiivistyy tilan jäähtyessä laseihin ja muihin pintoihin. Puulla lämpiävä takka sen sijaan poistaa kosteutta.

Ei ole sama mihin kohtaan takan asentaa

Takan voi sijoittaa aika vapaasti terassin nurkkaan, seinän viereen tai vaikkapa keskelle lattiaa paraatipaikalle. Kunhan paikka on sellainen, että se mahdollistaa huonekalujen uudelleen järjestelyn tarvittaessa. Kevyttakat ovat niin kevyitä, että ne voi sijoittaa mihin kohtaan tahansa ilman perustusten vahvistamista toisin kuin varaavat takat.

Takan lämpösäteily on suurta, joten takka on parempi sijoittaa hieman kauemmas pöytä- ja istuinryhmästä. Säteilylämpö voi olla liikaa lähinnä istuville ja myös terassin rakenteille. Takan sijoituksessa noudatetaan samoja suojaetäisyyksiä kuin palavaan materiaaliin, vaikka terassirakenteet eivät palavia olisikaan. Tämä ehkäisee lämmönvaihtelun aikaansaaman lämpölaajentumisen aiheuttamia ongelmia.

Eniten sijoituspaikkaan vaikuttavat käytännöllisyys, käyttömukavuus ja hormin sijainti.

Tarvitaan myös hormi

Takan hormin voi johtaa suoraan katon tai seinän läpi ulos. Joissain tapauksissa takka yhdistetään talon sisällä olevaan hormiin, mutta se on harvinaisempaa.

Suurimmassa osassa takkoja voi valita hormilähdön päältä tai takaa. Päältä lähtevä hormi vetää paremmin, koska terassin piipusta tulee yleensä melko lyhyt. Huonosti vetävä hormi voi näkyä nokeentuneena lasiluukkuna.

Palo­turvallisuusmääräykset määrittävät kuinka kaukana piipun on oltava talon seinästä ja talon katon harjasta. Meiltä saat neuvoja, mikäli tarvitset.

Vielä pikkuvinkkejä

Ihan lopuksi vielä pari pikkuvinkkiä terassitakan valintoihin. Luukkua miettiessäsi valitse lasiluukku, jolloin luukusta näkyvä tuli tuo tunnelman lisäksi valoa tilaan. Valurautaluukku saattaisi ruostua yllättävänkin nopeasti kosteassa ulkoilmassa.

Mikäli terassillasi on useampia oleskelupaikkoja – vaikkapa ruokapöytä ja sohvaryhmä – saattaa terassillesi sopia pilarin päällä seisova takka, jonka alle on asennettu kääntölevy. Näin tulinäkymän ja lämmön saa käännettyä aina sinne, missä ihmiset kulloinkin istuvat.

Sopivia kevyttakkoja löytyy täältä.


Tutustu verkkokaupan tarjontaan

Näytä enemmän >